Edgars Vītols saņem Luda Bērziņa Lielo balvu!

Priecājamies paziņot, ka viens no „Starptautiskā Luda Bērziņa pedagogu radošo darbu konkursa 2013” laureātiem ir LU FMF jauktā kora „Aura” diriģents un mākslinieciskais vadītājs Edgars Vītols! Konkursa laureāti tiks godināti noslēguma ceremonijā 19. septembrī, plkst. 15.00, Rīgas Valsts 2.ģimnāzijā. Ģimnāzijā laureātus sveiks koris un simfoniskais orķestris šī gada Lielās balvas ieguvēja kordiriģenta un skolotāja Edgara Vītola un Īpašās balvas laureāta, Latvijas Dziesmu un Deju svētku virsdiriģenta, Rīgas 6.vidusskolas direktora Haralda Bārzdiņa vadībā.

LU profesors Ludis (Ludvigs Ernests) Bērziņš (1870 – 1965( ASV)) bija izcils latviešu folklorists, pedagogs, teologs, literatūrzinātnieks, valodnieks, dzejnieks, mācību grāmatu autors un sabiedriskais darbinieks. L.Bērziņa virsvadībā izdotas „Latvju dainas” sešos sējumos. Bijis Rīgas skolotāju institūta direktors. Luda Bērziņa piemiņai veltīto konkursu 1994. gadā iedibinājis un sponsorējis viņa mazdēls, pasaulē pazīstamais latviešu ķirurgs, LZA Goda loceklis, Triju Zvaigžņu ordeņa kavalieris, Stradiņa un Latvijas Universitātes Goda doktors, mecenāts medicīnā, izglītībā, sportā un kultūrā, Jēlas universitātes profesors Kristaps Keggi.

Deviņpadsmit konkursa norises gadu laikā savu radošumu pierādījuši vairāk nekā 1400 balvu pretendenti, kuru darbība saskanējusi ar konkursa galvenajiem mērķiem – pievērst inteliģenci latviskās identitātes apzināšanai un saglabāšanai, latviešu valodas kopšanai, tautas garīgo vērtību sargāšanai un vairošanai, veicināt skolotāju, augstskolu docētāju, studentu, maģistrantu un doktorantu darbību Latvijas izglītības attīstībā, kā arī atbalstīt pētniecisko darbu kultūrvēsturē, folkloristikā, literatūrzinātnē un novadpētniecībā.

Šogad īpaši tika akcentēta pedagogu darbība jauniešu un studentu harmoniskas attīstības veidošanā, uzsverot gan dabaszinātņu un matemātikas nozīmi cilvēka dzīvē, gan arī valodas prasmi, muzikālo izglītību, vēsturiskā mantojuma apzināšanu un vēstures izpratni. Tieši šo iemeslu dēļ šogad Lielās balvas ieguvējs ir Edgars Vītols, kurš ir ne vien LU FMF jauktā kora „Aura” diriģents un mākslinieciskais vadītājs, bet arī Rīgas Valsts 2. ģimnāzijas mūzikas skolotājs.

E.Vītola prasme aizraut un ieinteresēt jauniešus mūzikas mācību stundās, enerģija un entuziasms kordziedāšanas tradīcijas kopšanā un popularizēšanā tieši skolēnu un studentu vidū, ir tās lietas, kas tikušas pamanītas un novērtētas viņa pedagoģiskajā un radošajā darbībā. Aizraušanās ar mūziku un kori E.Vītolam radusies vēl pašam mācoties vidusskolā, drīz pēc tam dibināts LU FMF jauktais koris „Aura”, kurā dzied jaunieši, no kuriem lielākajai daļai nav muzikālās izglītības, un ikdienas darbi ir ar mūziku nesaistīti, bet kuri simtprocentīgi var apgalvot, ka tieši pateicoties Edgaram Vītolam mūzika un dziedāšana korī ir kas vairāk nekā parasts vaļasprieks – tas ir dzīvesveids! Dziedāšana Vītola vadībā aizrauj arī vidusskolēnus, kuri šogad īpaši izteikti izvēlējušies sekot savam diriģentam un atraduši ceļu no skolas kora uz „Auru”.

Edgaru Vītolu atzinīgi novērtējis maestro Raimonds Pauls, ar kuru izveidojusies laba sadarbība, veidojot kopīgus koncertus. Šī gada pavasarī LU Lielajā aulā notika R.Paula patriotisko kora dziesmu koncerts „Tu esi Latvija”, kurā piedalījās abi E.Vītola vadītie kori – LU FMF jauktais koris „Aura” un Rīgas Valsts 2.ģimnāzijas jauktais koris. E.Vītols ne tikai strādāja ar dziesmu iemācīšanu abiem koriem, bet pats bija arī koncerta režisors, scenārija autors, vakara vadītājs… Un tā ne vienu reizi vien, turklāt, vienmēr pēc tam saņemot slavinošas atsauksmes gan no skatītāju, gan mākslinieku puses.

Latviskās identitātes saglabāšana, tautas garīgā mantojuma sargāšana, kā arī Latvijas vārda nešana pasaulē, un visam tam klāt mūsdienīgs un plašs skatījums, spēja ieinteresēt un iesaistīt arvien jaunās aktivitātēs – tas viss gluži dabīgi un nepiespiesti piemīt Edgaram Vītolam.

Lepojamies ar savu diriģentu un novēlam turpināt tādā pašā garā – ar degsmi un aizrautību darboties tālāk! Apsveicam!
 

Komentāri

:)

2013. gada 18. septembrī, 15:49

Jauki :)

ILVA

2013. gada 19. septembrī, 15:12

Uzzibsnīt krāšņā salūtā tūkstošs mazās zvaigznītēs un tajā pašā mirklī izplēnēt gaisā? Pieķerties vienreizīguma mānīgajam spožumam? Vai tomēr spodrināt savu vienīgo, īsto zvaigzni rūpīgi, mērķtiecīgi? Dažādojot katras šķautnes krāsu, skatoties uz vienu - nepazaudēt citas, redzēt kopību un lolot ikkatru - tā, lūk, esi Tu, Aura - tā zvaigzne, kas ilgstoši mirdzēs un būs līdzās citām, dažādām zvaigznēm. Jo jums tāds diriģents - par savu zvaigzni rūpēsies godam!

Dāvis Engers

2013. gada 19. septembrī, 18:34

Kā izrādās Luda Bērziņa balvas žūrijas komisija Lielo Balvu 19 gadu laikā ir piešķīrusi tikai dažas reizes, un es domāju, ka tas ir tikai likumsakarīgi, ka arī Edgars tādu saņēma...

Zane Skujiņa

2013. gada 28. septembrī, 17:37

Tas ir diezgan episki! :) Apsveicu!