Studentu kora piedzīvojumi Daugavpilī

Brīžiem „Auras” nebeidzamajā notikumu virpulī gadās piemirst, ka „Aura” ir ne tikai, iespējams, labākais koris pasaulē, bet arī studentu koris. Tādēļ, neskatoties uz pārciesto sesijas karstumu, lietu un aukstumu, izlaidumu gūzmu un absolventu burzmu, „Aura” devās XVII studentu dziesmu svētku „Gaudeamus” virzienā, kas norisinājās brīnišķīgajā Latvijas pilsētā Daugavpilī.

Piedzīvojumi sākās jau pāragrā piektdienas rītā, kad ar ceļa somām mugurā, tautas tērpiem padusē un kafijas krūzēm rokās pulcējāmies pie Alma mater, lai priecētu LU rektoru Mārci Auziņu un citas ekselences ar studentu himnas izpildījumu apvienotā LU kolektīvu kopkora sastāvā. Pēc tam sekoja aša riktēšanās autobusa apartamentos un iepazīšanās ar šoferīti. Mūsu ceļš nu tik sākās...

Pēc pāris stundu ripošanas, dziedāšanas, kāršu spēles un vienkārši kopā būšanas ieradāmies jaunajās mājās, Daugavpils 11. pamatskolas telpās, kur strauji izvērtām „Auras” infrastruktūru sporta zāles plašumos. Pēc iestiprināšanās skolas ēdnīcā, straujiem soļiem devāmies uz pilsētas centru, kur Daugavpils Universitātes pakājē norisinājās mēģinājums Latvijas programmas koncertam, kas ar izaicinošo un aizraujošo programmu, vēlāk priecēja katru klausītāju. Tālāk sekoja tautas tērpu ģērbšana un pucēšanās lāpu gājienam, kam starts tika dots Daugavpils sirdī – Universitātē. Ceļš veda gar gleznainu Daugavas krastu, kur, dziesmām skanot, „Aura” soļoja plecu pie pleca, lai finišētu Marka Rotko centrā. Te norisinājās grezna un sirsnīga svētku atklāšanas ceremonija, kas pārsteidza ar skaisto vizuālo un saturisko formu. Vakars noslēdzās ar spožu un apburošu uguņošanu, kas laistījās pār Daugavas ūdeņiem.

Sestdienas rīts sākās ar satraukumu un nepacietību ikvienā sejā, jo bija pienācis laiks pirmajam koncertam, Latvijas programmas spozmei, kas iepriekšējā dienā cītīgi tika mēģināta un pucēta. Pēc aizraujošā koncerta „Auras” grafikā bija iespraukusies kāda brīvāka stundiņa, kur paspējām aizvadīt paši savu horeogrāfijas mēģinājumu, lai „Aura” godam startētu Pasaules koru olimpiādē, kas tuvojas ar lieliem soļiem. Vakara cēliens sākās ar došanos Deju kopkoncerta virzienā uz Daugavpils olimpisko centru. Koncerts bija lielisks un grandiozs, katrs aurists ar nepacietību gaidīja parādamies arī kādu no draugu kolektīva „Pērle” pārstāvjiem. Pēc koncerta norisinājās dziesmu svētku atpūtas pasākums dalībniekiem, kur uzstājās grupa „Dzels Vilks” un norisinājās aktīvākā studentu balle, kādu Olimpiskais centrs piedzīvojis. Vakara gaitā atklājās, ka Gaudeamus atraktīvākā diriģenta titulu pilnīgi pamatoti ir ieguvis Edgars Vītols, ko viņš nebaidījās pierādīt un apstiprināt arī turpinoties ballei.

Svētdiena sākās ar atbildīgo kopmēģinājumu noslēguma koncertam Stropu estrādē, kur „Auras” dziedātāji izvietojās kopkora rindās un ar sirdi un dvēseli nodevās Baltijas dziesmu plūsmai. Pēc spraigās mēģināšanas bija jau laiks gatavoties pašam koncertam, uzfrišināt tautas tērpu un pīt bizes. Neskatoties uz slapjajiem laikapstākļiem, strāvoja svētku sajūta. Estrādes rindās, stāvot plecu pie pleca ar Lietuvas un Igaunijas dziedātājiem, kopības sajūta bija grandioza. Tika izpildītas skanīgas un interesantas dziesmas Baltijas valstu valodās, kopkorim dziedot no visas sirds. Klausītāji piedzīvoja arī Ē. Ešenvalda komponētās „Tava ir jaunība mana” pirmatskaņojumu.

Šie svētki ieies „Auras” vēsturē ar dažādo dziesmu burzmu un saliedēto kolektīvu visās piedzīvotajās situācijās – gan augstu lecot, gan zemu krītot aurista plecs allaž bija blakus! Paldies Edgaram, kurš mūs turp aizveda, Inesei, kura ļauj mums sevi parādīt un pierādīt, Madarai, kura nevienu no mums nepazaudēja, un paldies Tev, ka sirdī jūti studenta garu un kopību!

Komentāri

Aleksandra Fjodorova

2014. gada 1. jūlijā, 15:03

Izklausās vareni... :) Sirdī es biju, esmu un būšu ar jums!

Anita

2014. gada 2. jūlijā, 14:18

. Ja par dejām - "Kovju kazāks" Auras Brauna kustībai tomēr sanāk labāk :)

Dace

2014. gada 6. jūlijā, 18:26

Aura, kad jūs startējat olimpiādē un kur?

Līga Užule

2014. gada 6. jūlijā, 22:05

10.07. plkst.14:00 sākas garīgā kategorija, Rīgas Svētā Pētera baznīca (Skārņu iela 19), dziedam Nr.6; 19:30 Sākas Skatuviskās tautas mūzikas kategorija, Rīgas Kongresu nams (Krišjāņa Valdemāra iela 5)dziedam Nr.9; 11.07. 9:30 Sākas Jaukto koru kategorija, Lielā Ģilde (Amatu iela 6) dziedam Nr.2.

Paldies! Centīšos rast iespēju paklausīties un turēt īkšķi.

2014. gada 7. jūlijā, 07:12

Līga Užule

2014. gada 8. jūlijā, 18:41

Šodien saņēmām oficiālo grafiku. Ir Izmaiņas: Skatuviskās tautas mūzikas kategorija dziedam Nr.1;

Dace

2014. gada 8. jūlijā, 20:38

Liels paldies par informāciju! Tas man dod iespēju noklausīties vēl vienu kori, ko ļoti gribu.

Dace

2014. gada 10. jūlijā, 22:43

Jūs bijāt lieliski!!!!! Lai veicas rīt tikpat labi un vēl labāk!

Edgar, lai Tava "Aura" arī turpmāk spid un laistās zeltā un sudrabā un Tu tās priekšgalā! Apsveicu!

2014. gada 14. jūlijā, 09:26