Mazu brīdi pirms

Tur, pa šauriem gaitenīšiem, ejām un kāpnēm lavoties, klusi dimd mazi, aizrautīgi solīši, līdz apstājas pie lielajām aulas durvīm. Tur stāv kāds nepilns simts nemierīgu un smagā darbā noskaņotu balsu un siržu. Tur pulcējas uziešanai koris. Veras durvis, atspīd žilbinoša gaisma no cilvēku pārpildītās aulas, kur valda vieglas čalas un nedaudz aplausu. Vijīgas, perfekti atstrādātas līnijas uzslīd uz podestiem, sirdis dauzās un acis mirdz – viņi gaida to mirkli, un tas ir klāt.

No tumsas zāles beigās iznirst slaids diriģenta tēls, mazliet izspūrušiem, viļņainiem matiem un dedzīgu smaidu, strauji caur skatītāju rindām viņš nāk pie savām balsīm. Pie melnā, spīdīgā flīģeļa pati Afrodīte kaisa melodijas. Paceļas viena gaiša roka, sastingst – tai līdzi visa aula, acumirklis, simts balsu un Afrodītes melodijas savijas dziesmā, uzburot krāšņu ainavu. Tā viena pēc otras rit dziesmu gleznas, laiks, šķiet, ir apstājies.

Līdz atskan „Pūt vējiņi” pirmās skaņas, zāle ceļas kājās un klusi, pie sevis, dzied līdzi. Skudriņas skrien pār muguru, mazas, sāļas saviļņojuma lāsītes pār vaigu, mirdzošas acis un tam visam pa vidu tikpat mirdzošu acu pāris, tie paši izspūrušie mati un slaidais stāvs – diriģents, tas, kurš valda pār šo mirklīgo, gaismas un mūzikas pielieto karaļvalsti.

Viņa roka lēni, plūstoši nolaižas pie sirds un sažņaudzas dūrē, simbolizējot spēku, kam jāizplūst no nākamajām taktīm, pēc kurām roka paceļas un maigi ar rādītājpirkstu pieskaras lūpām, acis aizveras un tai brīdī kaut kur balsīs ieskanas pianissimo, absolūta mīlestības pilna stīga. Tā vēl pāris taktis, līdz viņa roka paceļas augstāk un plaukstā satver visu skaņu un telpu. Klusums. Klusums… Un tad no pašiem aulas griestiem līdz pēdējai sirmajai galvai zāles beigās kā ūdenskritums gāžas aplausu un ovāciju jūra, ziedu kalni, apsveikuma vārdi, vēlējumi. Aizkustinājums.

Tur arī mēs, dziedošie, no laimes vai sprāgstam uz visām pusēm, spontāni izdziedot pa frāzei, pa pusei dejodami, vairs ne lavoties, bet gan lepni maršējot izklīstam Alma Mater gaiteņos. Pārņemti, piepildīti, dziesmas apreibuši jaunieši, kas nezin, kur likties un negrib rītdienas darba. Bet tik dziedāt un dejot un līksmot visu nakti.

 

*Atmiņas no E.Vītola diplomeksāmena, koncerta „Tev, Latvija”, LU Lielajā aulā, 2008. gada 7. novembrī

Komentāri

Una Salnāja

2014. gada 13. novembrī, 22:32

Lai mums visiem izdodas notvert to maģisko sajūtu arī svētdien - katram atsevišķi un visiem kopā! :)

Elza Baumane

2014. gada 14. novembrī, 01:03

Burvīgs raksts! Dod iedvesmu saņemties līdz svētdienai, lai viss izdotos! Gribas arī noķert to maģisko un brīnišķīgo sajūtu, par kuru raksti. Paldies, Laima!

Sacerēju to jums, veiksmei. :)

2014. gada 14. novembrī, 15:54

Rīgas namos karogs plīvo, Torņa galos gaiļi dzīvo, Mūzika tos aizsniegt var, Vējiem līdzi zvani skan. Dzīve paiet vienās mokās, Jāģērbjas ir melnās rotās, Kas šīs rotas aizbiedēs, Tā to sirdi sadziedēs. Sadziedēta sirds ir bauda, Vienā vārdā saukta Aura, Kas šo Auru sadzirdēs, Tā sirds no prieka gavilēs. Koris Aura sanāk kopā, Nostājas nu vienā lokā, Dziesmas dziedāt atkal sāk, Ritmu arī labi māk. Paldies sakām mēs jums lielu, Lai jums ir tā katru dienu, 10.gadu jubileja jau nāk, Jaunu dziesmu variet sākt. K.S

Dace

2014. gada 15. novembrī, 15:55

Maģistra eksāmena koncerts paliks atmiņā vēl ilgi, ilgi ... Jubileja noteikti būs tikpat fantastiska. Vai ir aptuveni zināms, cik garš būs koncerts 18.novembrī Imantā?