Viss notiek!

„Te jau sen vajadzēja parādīties jaunam rakstam,” tā noteikti nodomāja visi, kas pēdējo trīs mēnešu laikā dienu no dienas atvēra šo lapu un klusi cerēja ieraudzīt kādu jaunu ziņu par „Auras” gaitām. Šis raksts ir veltījums speciāli jums, satrauktie ļaudis, un vienlaikus tas ir arī skaļš un priecīgs apstiprinājums tam, ka dzīve pēc 10 gadu jubilejas turpinās! Vēl vairāk – pāris rindkopas tālāk pieejama ekskluzīva iespēja ieskatīties „Auras” šī gada plānos un jaunākajās ziņās.

Atšķirībā no iepriekšējā gada, 2015. gads ir sācies bez lūzumiem, satricinājumiem un citām traumām, tādēļ to vien varam uzskatīt par labu zīmi – šim jābūt mierīgam gadam, ar drošu pamatu zem kājām. Sesijas gadalaiks arīdzan aizvadīts, un lai gan tradicionāli vēl visu janvāri vējš svilpot svilpoja pustukšajās mēģinājumu zāles solu rindās, tomēr darbs pie jaunā repertuāra apgūšanas sparīgi ritēja uz priekšu, jo nošu apgūšanā mums pievienojās divi jauni palīgi, jeb precīzāk – divas jaukas, dziedošas dāmas, kuras mums vairāk vai mazāk jau bija pazīstamas.

Jaunā gada lielākie jaunumi ir Ilva Krauze, kormeistare, un Inga Lisovska, vokālā pedagoģe, kuras oficiāli nu ir iekļautas „Auras” kolektīvā. Pateicoties viņām, nošu raksti arvien zibenīgāk un apņēmīgāk pārtop skaistās melodijās, turklāt arī diriģentam prāts kļūst mierīgāks, jo beidzot ir kāds, kurš var parūpēties par kori laikā, kad visā Latvijā notiek gatavošanās XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkiem (pačukstēsim, ka to veidošanas procesā iesaistīts ir arī Edgars Vītols).

Kā zināms, Ilva Krauze ar „Auru” ir pazīstama jau ilgus gadus, vēl no tiem laikiem, kad kora darbības sākumposmā notika sadraudzības koncerti ar Jelgavas novada Lielplatones, Platones un Elejas pagastu jaukto kori "Sidrabe", ar kuru daudziem saistās Ilvas vārds. Bez Ilvas palīdzības, protams, nav iedomājamas kora nometnes un svētki, bet tagad Ilva atbalstīs mūs arī ikdienišķajos mēģinājumos, koncertos, braucienos, norīkojumos un visās citās „Auras” aktivitātēs.

Mūsu vokālās prasmes turpmāk palīdzēs izkopt Inga Lisovska, Valsts Akadēmiskā kora „Latvija” māksliniece. Viņa, līdzās mūsu iepriekšējai vokālajai pedagoģei Inesei Romancānei, ir viens no vadošajiem kora soprāniem. Ingai šī nav pirmā tikšanās ar „Auru” – skatoties kora fotogrāfiju arhīvu, pamanīsim viņu kora vidū kādā īpašā svētku reizē, un vēl pavisam nesen, 2014. gada nogalē, Inga izpildīja solo partiju „Auras” Ziemassvētku koncertā.

Līdzās šādām pozitīvām pārmaiņām, novērojamas ne tik priecīgas izmaiņas kora sastāvā – pēc 10 gadu jubilejas vairāki t.s. vecie koristi atvadījās no kora, kā rezultātā nedaudz tika paretinātas „Auras” rindas. Tā nu sagadījās, ka tieši tenoru iztrūkums bija jūtams visvairāk, tādēļ dažam labam baritonam nācās mainīt savu orientēšanos kora izvietojumā un turpmāk stāvēt nevis aiz altiem, bet aiz soprāniem (baumo, ka meklēt tenoru sevī joprojām laipni aicināts ikviens entuziasts).

Tā, lūk, varonīgi cīnoties, aizritējuši pirmie šī gada mēneši, kuru laikā apgūstam jauno repertuāru, lai sagatavotos vairākiem svarīgiem notikumiem. Jau 20. martā aicināsim apmeklēt Raiņa un Aspazijas 150. jubilejai veltīto koncertu, kurā dzirdēsiet latviešu komponistu dziesmas ar Raiņa un Aspazijas vārdiem. Tas būs gluži kā ieskats latviešu kormūzikas zelta fondā, ar zelta vērtu mūziku un dzeju.

Šajā pavasarī plānots turpināt sadarbību ar leģendāro grupu „Jumprava”, tādēļ apgūstamajā repertuārā ietilpst vairākas „Jumpravas” dziesmas, kas aranžētas speciāli „Aurai”. Atgādināsim, ka ar „Jumpravu” sadraudzējāmies kora nometnē, 2014. gada augustā, Ainažos. Rezultātā, jau pēc diviem mēnešiem, saspringtajā #Aurai10 laikā, paspējām piedalīties arī divos #Jumpravai30 jubilejas koncertos. Tas bija tik lieliski, ka gribam vēl! Kas un kā būs – par to ziņosim, kad pienāks īstais brīdis.

Raugoties nedaudz tālāk plānoto notikumu virknē, no 25. līdz 28. jūnijam Rīgā un Latvijas novados notiks Ziemeļu un Baltijas valstu Dziesmu svētki, kuros, protams, piedalīsimies arī mēs, tādēļ visi kopā jau otro mēnesi apgūstam vairākas svešvalodas, lai pēc tam vasarā perfektā lietuviešu, igauņu, norvēģu, somu, zviedru, dāņu un islandiešu valodā varētu nodziedāt vismaz vienu skaistu dziesmu, skanīgu kā liesmu.

Par to, kas notiks pēc pusgada, visticamāk, pastāstīsim pēc pusgada, bet pagaidām informācijas pārdaudzums pēc tik ilgas klusēšanas ir sasniedzis maksimāli bīstamu līmeni, tādēļ šim rakstam beidzot jāliek daudzsološa daudzpunkte…  

Komentāri

Nav komentāru