Veltījums Rainim un Aspazijai

Sākoties jaunajam mācību gadam, „Aura” negaida ne mirkli un jau otrajā septembra nedēļā gatavojas sniegt koncertu, kas būs veltīts Raiņa un Aspazijas 150. jubilejai, ko šogad ar plašu vērienu atzīmē visā Latvijā. Vērīgākie „Auras” fani noteikti teiks, ka šogad taču viens tāds koncerts jau ir izskanējis, un, jā, patiesi, nebūs melots, jo šī gada martā, mēnesī, kurā ir dzimusi Aspazija, Rīgā notika viens koncerts, bet tagad septembrī, mēnesī, kurā tiek atzīmēta gan Raiņa dzimšanas, gan nāves gadadiena, notiks otrs koncerts, turklāt kādā īpašā vietā – Stelpē, kurā atrodas Raiņa vecāku mājas. 12. septembrī plkst.17.00 Vecumnieku novada Stelpes pagasta estrādē notiks koru mūzikas koncerts „Dedzi, dvēsle, dedzi”.

Izrādās, ka Stelpes pagasta „Pliekšānu” klētiņa ir vienīgā būve, kas atrodas Raiņa vecāku mājvietā, un tā ir iekļauta valsts nozīmes aizsargājamo arhitektūras pieminekļu sarakstā. Šobrīd „Pliekšāni” jau kļuvuši par kultūras, mākslas un izaugsmes centru - vietu, kur sajust savas saknes un attīstīt radošo sevī. Un lai gan Rainis pats šeit nav dzimis, droši varot teikt, ka tā ir vieta, kur veidojies Raiņa ģenētiskais kods.

Raiņa un Aspazijas kods ir arī gaidāmajam koncertam, kurā skanēs latviešu komponistu dziesmas ar abu dzejas dižgaru vārdiem. Daļu no repertuāra sastādīs mūzikas un literatūras klasiķu veikuma savienojums, piemēram, Emīla Dārziņa un Jāzepa Vītola dziesmas koriem. Brīnišķīgā, trauslā mūzika ar tikpat netveramajiem vārdiem aiznesīs ikvienu klausītāju sapņu tālumā, kur burvīgā gaismā viss zaigo un laistās.

Līdzās „Aurai” koncertā piedalīsies arī Vecumnieku novada bērnu un jauniešu koris „Via Stella” (mākslinieciskā vadītāja Liene Batņa), pie klavierēm būs Līga Eglīte, basģitāru spēlēs Dāvis Engers, bet pie bungām – Rolands Klušs, pasākumu vadīs aktieri Indra Burkovska un Jānis Paukštello. Ieeja pasākumā bez maksas.

Uz tikšanos 12. septembrī, plkst.17.00, Vecumnieku novada Stelpes pagasta estrādē!

Komentāri

anna

2015. gada 12. septembrī, 11:09

Kapēc aizvācat no sadaļas Kalendārs tekošās dienas koncertu? :)