IV Jāzepa Vītola bērnu un jauniešu koru un vokālo ansambļu konkurss... Lai skan!

“Visi melodiju strauti un upes satek vienuviet un ietek lielajā dziesmu jūrā. Tā visas Latvijas mazās bērnu un jauniešu sirdis pukst, dziedot dziesmas par mājām, par laimi, par dzimtenes diženumu un skaistumu, par mūsu Tēvzemi – Latviju!” – ar šādiem vārdiem raksturots IV Jāzepa Vītola bērnu un jauniešu koru un vokālo ansambļu konkurss “Lai skan!”, kas no 11. līdz 12. martam norisināsies Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā, savukārt konkursa noslēguma ceremonija un apbalvošana notiks Latvijas Universitātes Lielajā aulā. Arī jauktais koris “Aura” pamanījies iekļauties konkursa aktivitāšu programmā – 12. martā plkst.18.00 uzstāsimies konkursa dalībniekiem veltītā koncertā Latvijas Universitātes Lielajā aulā. Laipni aicinām kormūzikas cienītājus apmeklēt gan koncertu, gan arī konkursu – ieeja brīva!

Konkurss notiks jau ceturto reizi, un šoreiz tas veltīts Jēkaba Graubiņa 130. jubilejas gadadienai. Lai godinātu  dižā komponista piemiņu katrs kora kolektīvs izpildīs vismaz vienu Jēkaba Graubiņa skaņdaru a cappella. Konkursam pieteikušies 53 kolektīvi no visas Latvijas, apvienojot vairāk nekā 1600 dalībnieku desmit kategorijās. Gados jaunākie kolektīvi (līdz 12 gadu vecumam) sacentīsies par Mazo balvu 300 EUR vērtībā, taču kolektīvi, kuros dziedātāji ir no 12 līdz 19 gadiem, rādīs savu varēšanu, lai cīnītos par Lielo balvu 500 EUR vērtībā. Savu īpašo balvu piešķirs arī Latvijas Mūzikas akadēmijas Mūzikas skolotāju katedras studenti, kā arī tiks piešķirta Diriģenta balva par izteiksmīgāko Graubiņa skaņdarba interpretāciju.

Konkursa žūrijā - kormūzikas un vokālo ansambļu lietpratēji: diriģents asoc. prof. Māris Sirmais, diriģents asoc. prof. Arvīds Platpers, diriģents asoc. prof. Romāns Vanags, muzikologs asoc. prof. Guntars Prānis, komponiste lekt. Ilze Arne, metodiķe lekt. Irēna Nelsone, metodiķe doc. Ilze Vilde, kā arī diriģenti Jānis Erenštreits un Jānis Ozols.

Konkursa mērķis ir veicināt kolektīvās muzicēšanas prasmes, iemīlēt vokālās daudzbalsības mākslu, audzinot jauno klausītāju un mākslinieku paaudzi.

Konkursa uzdevumi – sekmēt kora muzicēšanas nepārtrauktību laika posmā starp Skolu Jaunatnes Dziesmu un deju svētkiem; nostiprināt a capella dziedāšanas tradīcijas; iepazīstināt skolēnus ar latviešu klasiķu mūzikas pērlēm. Te nu pie šī trešā uzdevuma pieslēdzas arī Latvijas Universitātes Fizikas un matemātikas fakultātes jauktais koris “Aura” (diriģents Edgars Vītols), lai kopā ar Rīgas Valsts 2. ģimnāzijas jaukto kori (diriģents Edgars Vītols), Rīgas Franču liceja jaukto kori “Mēs lidosim.. (diriģenti Liene Batņa un Jānis Veļičko) un Rīgas Mūzikas skolu apvienoto simfonisko orķestri (diriģents Kaspars Ādamsons), kā arī konkursa dalībnieku apvienoto kori parādītu skolēniem dziedāšanas prieka radīto, netveramo sajūtu auru. No latviešu kormūzikas klasikas zelta fonda dziedāsim: Jāzeps Vītols, Auseklis  “Beverīnas dziedonis”, Pēteris Barisons, Jānis Akuraters kantāte korim un orķestrim “Brīnumzeme”, Jānis Mediņš “Ārija”, Raimonds Pauls, Rūdolfs Blaumanis balāde “Tālavas taurētājs”, Valters Kamnskis “Dzimtene, mūzika mūzīgā”.

Vairāk informācijas par konkursu un tā dalībniekiem: https://www.facebook.com/konkurss.laiskan/

Iepazīties ar konkursa programmu var te:

http://www.jvlma.lv/latvian/page/2440.html

Komentāri

Nav komentāru