Kā koris "Aura" sadzīvo ar valstī izsludināto ārkārtas situāciju?

Globāla pandēmija – līdz 2020. gadam to uzskatījām par interesantu, tomēr ne pārāk iespējamu zinātniskās fantastikas žanra filmu sižeta līniju. Neviens no mums negaidīja, ka nano-izmēra vīruss var tik būtiski ietekmēt mūsu ikdienas gaitas un pat atcelt otrdienu un trešdienu kora “Aura” mēģinājumus, uz kuriem tradicionāli drīkst neierasties tikai Īpaši Nopietnu Iemeslu* dēļ.

Kopš valstī izsludinātās ārkārtas situācijas sākuma esam izmēģinājuši dažādus attālinātas muzicēšanas paņēmienus – gan individuālo “Pilnīgi viens” kopā dziedāšanu ar Choir Up un “Manas dziesmas” ierakstīšanu kopā ar Prāta Vētru, gan “Daudz baltu dieniņu” kanonu vienlaicīgi aptuveni 60 dažādās ritma interpretācijās Zoom vidē. Esam pat uzsākuši mēģinājumu procesu, individuāli apgūstot un ierakstot jaunu repertuāru un kopīgi analizējot padarīto otrdienu Zoom mēģinājumos.

Diemžēl neviens no attālinātās dziedāšanas rīkiem nelīdzinās tai īpašajai aurai, jokiem un sirsnībai, kas mūs apņem klātienes kora mēģinājumos. Koris – tā ir balstoša pleca sajūta, kopīgas dziesmas spēks un paļaušanās uz diriģentu. Slēpjoties katram aiz sava datora ekrāna un rūpīgi ievērojot epidemioloģiskos drošības noteikumus varam vien cerēt uz drīzu sadziedāšanos klātienē.

Tomēr ko gan kora “Aura” dziedātāji dara, lai aizpildītu smeldzīgo tukšumu, ko atstāj nenotikušie kora mēģinājumi un koncerti? Vispirms, esam lepni un gandarīti paziņot, ka šopavasar koris AURA kļūs par apaļiem desmit grādiem bagātāks! Tāpat priecājamies brīvo laiku pavadīt kopā ar ģimeni, dodoties gastronomiskos piedzīvojumos uz virtuvi, bet pēc tam – aktīvi sportojot, lai sadedzinātu uzņemtās kalorijas, kā arī atpūšoties pie dabas. Atcelto-mēģinājumu-laika nodarbes vari aplūkot vizualizācijās no koristu skatupunkta.

Visam pa vidu, protams, ir dziesma. Lai gan veseli 4% dziedātāju savām balss saitēm ir piešķīruši brīvdienas, pārējie dziedātāji aktīvi turpina dziedāšanas treniņus – daži, dziedot šūpuļdziesmas saviem bērniem, citi – sniedzot koncertus mājiniekiem vai kaķiem, bet vēl kāds pat dievojas, ka katru otrdienu un trešdienu vakaru pavada atkārtojot visu kora repertuāru. Jauktā kora “Aura” dziedātāju ārkārtas stāvokļa laikā biežāk klausītās (un dziedātās) dziesmas apvienotas vienā pleilistē, kas aptver gan dziedātāju mīļākās kora melodijas, gan latviešu estrādes klasiku, bērniem dziedātās šūpuļdziesmas, kā arī dažādus ārzemju hitus un pat pasaulslavenas melodijas no teātru skatuvēm. Noklausies arī Tu!

* Par Īpaši Nopietniem Iemesliem tiek uzskatīti, piemēram, maģistra darba aizstāvēšana vai kāzas (savas).

Komentāri

Nav komentāru