Edgara Vītola diplomeksāmens

Padzirdot Edgara Vītola uzvārdu, daudziem tas noteikti asociējas ar vienu no izcilākajiem latviešu komponistiem – Jāzepu Vītolu. Taču, kā izrādās, Edgars nāk no vienkāršo latviešu Vītolu dzimtas, kuri ar profesionālo mūziku ir attāla saistība. Vītols pats par sevi saka: „Mani sauc es, esmu dzimis sen.” Lai raksturotu savas gaitas, enerģiskais diriģents atsaucās uz daudziem zināmajiem dziesmu vārdiem: „Man dzīvē šai laimējies ļoti, netrūkst man par ko raudāt un smiet. Gan brīnišķi mirkļi man doti, gan veiksmes ar līkumu iet.” Un nu ir pienācis tas brīnišķais mirklis, kad noslēdzas viens liels dzīves posms, proti, 7. novembrī plkst. 19.00 Latvijas Universitātes Lielajā aulā notiks Edgara Vītola diplomeksāmens diriģēšanā, kurā dziedās Edgara diriģētie kori: „Absolventi”, „Aura”, „Rīgas Kultūru vidusskolas jauktais koris”. Tas ir nozīmīgs notikums cilvēka dzīvē, taču kā Edgaram ir izdevies tik tālu tikt?

Lielu pārsteigumu izraisa fakts, ka Edgars lielu daļu mūzikas zināšanu ir apguvis pašmācības ceļā, līdztekus tam, ka pamatskolā ir bijušas pastiprinātas mūzikas stundas un viens gads ir aizvadīts pie klavierskolotāja. Jau mācoties Rīgas Centra humanitārajā vidusskolā, 10. klasē Edgars iemēģināja roku meiteņu kora „Rasa” diriģēšanā. Vēl nepieredzējis un bez iemaņām, taču jau ar spēju piesaistīt koristu uzmanību un parādīt, cik burvīga ir dziedāšana korī. Jau tad, pēc nostāstiem, Edgars jebkurā diennakts laikā esot sasveicinājies sakot: „Labrīt!” Iestājoties Latvijas Mūzikas akadēmijas Kordiriģēšanas un pedagoģijas nodaļā, Edgara pienākumu sarakstu papildināja vēl daudzu koru diriģēšana, no kuriem lielāko daļu viņš vada vēl arī šodien.

 

Mūsdienas diriģentam ir finansiāli grūti izdzīvot. Tādēļ uz jautājumu par darba vietu skaitu Edgars, saprazdams, ka ar rokas pirkstiem nepietiks, lai ilustrētu situāciju, atbild, ka „vairāk kā divi jau esot”. Kā viena no šī brīža darba vietām Edgaram ir Fizikas un matemātikas fakultātes jauktais koris „Aura”, kuram ir sava vēsture – cieši saistīta ar tās optimistisko diriģentu. Koris tika izveidots 2004. gada rudenī, kā Rīgas Centra humanitārās vidusskolas skolotāju koris, to dibināja skolas mūzikas skolotāja Dzintra Krastiņa un viņas audzēknis Edgars Vītols. Pirmos gadus koris pastāvēja bez nosaukuma, tad īsu laiku tika dēvēts vārdā "Retorium". Laikam ejot, mainījās kora statuss, vispirms tas kļuva par Rīgas Centra rajona skolotāju kori "Aura", ar laiku korī iesaistījās arvien vairāk studentu no LU Fizikas un Matemātikas fakultātes, tāpēc arī loģiski, ka no 2008. gada koris oficiāli sāk darboties fizmatu paspārnē. Šobrīd korim jau ir iedibinātas daudzas tradīcijas, kā, piemēram, kora nometnes, Auras zvērests, dziedāšana tirdzniecības centrā „Galerija Centrs”. Taču bez tā visa tiek realizētas daudzas trakas idejas, piemēram, dziedāšana vienā no Rīgas gājēju tuneļiem. „Aurai” ir raksturīga koru „kaite” dziedāt sabiedriskajā transportā: tramvajos, autobusos, trolejbusos, vilcienos. Mēģinājumos Edgars mēģina pēc iespējas nepacelt balsi, jo uzskata, ka lielākajā daļā gadījumu tas nav nepieciešams. Mēģinājumos parasti ir ļoti jautri un pilni, jo kas gan var būt labāks par kārtīgu humora devu. Korim arī ir ļoti regulāri koncerti gan baznīcās, gan koncertzālēs, gan arī daudz kur citur. Kori „Aura” gaida arī nozīmīgs notikums, jo 11. līdz 17. novembris auristiem ir rezervēts braucienam uz Vīni, kur koris piedalīsies nopietnā konkursā.

 

            Lai gan Edgaram ir grūti ievest tādu jēdzienu kā brīvais laiks, jo tā praktiski nav, tomēr, galvenokārt vasarā, kad tas tomēr parādās, Edgaram ļoti patīk nodarboties ar lauku darbiem vecāku lauku mājās „Dravnieki”, kas atrodas Cēsu rajona Taurenes pagastā. Edgars labprāt vāc sienu un kartupeļus, gādā malku, liek ēkām jaunus jumtus un restaurē senas ēkas.

 

            Par vienu no saviem nākotnes plāniem Edgars min maģistrantūras studijas Latvijas Mūzikas akadēmijā. Uz jautājumu, vai Edgars vēlētos kļūt par virsdiriģentu viņš atbild, ka „slikts karavīrs ir tas, kurš negrib kļūt par ģenerāli”. Un kādēļ gan ne, cilvēki atzinīgi izsakās par Edgara diriģenta un cilvēciskajām spējām un arī uzvārds nes sev līdzi tādu kādu slēpto auru, kas ietekmē cilvēku attieksmi pret Edgaru.

 

            Vēlot Edgaram veiksmi eksāmenā un turpmākajā karjerā, nāksim atbalstīt viņu 7. novembrī 19.00 Latvijas Universitātes Lielajā aulā, lai redzētu kā aktīvais, enerģiskais un humora pilnais Edgars Vītols kļūst par pilntiesīgu diriģentu!  

 

Komentāri

Elīna Skutele

2008. gada 4. novembrī, 10:41

Nu tad lai izdodas! :)

Anita Vītola

2008. gada 4. novembrī, 21:46

Turies gan. Un atceries visu, ko tev teicu:) Nu vismaz daļu, ja?

Lelde Kupče

2008. gada 6. novembrī, 14:45

Būs labi Edgar :) un ja nebūs labi, tad arī būs labi, jo pārāk labi aŗi nemaz nav labi! ;) Elpo un tik uz priekšu!

Linards Kalvāns

2008. gada 9. novembrī, 15:34

10!

Leonora Pahirko

2008. gada 9. novembrī, 22:50

Edgaram šī smuka bilde!!! Apsveicu ar 10!