Verdi "Rekviēms" Viļņā

Ir dažādi veidi kā cilvēki pavada pirms Līgo svētku laiku. Citi ļoti aktīvi sien sieru un raudzē alu, citi meklē labākās paparžu audzes, citi atpūšas jūrmalā vai vienkārši zvilnē savās mājās, taču, kā izrādās, daži nododas ļoti nopietnai muzikālai avantūrai, proti, no 19. – 21. jūniju jauktais koris AURA pavadīja Lietuvas galvaspilsētā Viļņā, lai kopā ar simfonisko orķestri, solistiem un citu valstu koristiem sagatavotu un pasniegtu publikai Verdi „Rekviēmu”.

Ceļš līdz rekviēma dziedāšanai uz skatuves, korim bija kārtējais smagais pārbaudījums, jo kurš katrs neuzdrīkstas šo gabalu sākt mācīties. Viss sākās ar to, ka rekviēma dziedāšanas pasākuma organizators meklēja korus no Latvija, kas varētu kopā ar „Pasaules kori” dziedāt rekviēmu. Atsauksme no Latvijas koriem bija ļoti zema līdz brīdim, kad šī ziņa nonāca līdz Edgara Vītola ausīm. Tā nu drīz notis nonāca AURistu rokās un tad sekoja gandrīz četrus mēnešus ilgs, bet produktīvs muzikāla materiāla apgūšanas process.

Tā nu pēc sūri grūtām mācībām bija pienākusi kaujas reize. 19. jūnijā AURAi no Latvijas bija jāizbrauc jau 4.00, lai paspētu uz pirmo mēģinājumu 9.00. Kā izrādījās, AURAs dziedātāji bija gados visjaunākie, jo „Pasaules kora” sastāvā bija pārsvarā vecāka gada gājuma dziedātāji. Beidzot koristiem bija iespēja dzirdēt kā skan rekviēms kopā ar simfonisko orķestri un solistiem. Jau pēc pirmā mēģinājuma AURAs dziedātāji tika uzslavēti par labo dziedāšanu. Paspīdēt izdevās arī Edgaram Vītolam, jo viņām tika tas gods iesildīt visu lielo kori visas trīs dienas. 

Vai nu labās dziedāšanas dēļ vai arī diriģenta slinkuma dēļ, mēģinājumi nebija tik daudz, cik bija paredzēts, tādēļ koristiem bija daudz brīva laika, lai iepazītu pilsētu un pie reizes padziedātu pilsētniekiem. Sestdienas vakarā Viļņā notika saulgriežu svētku svinēšana, tādēļ ielās bija ļoti daudz cilvēku. Tas bija par iemeslu tam, ka katru brīdi, kad auristi, apskatot pilsētu, piestāja un padziedāja, apkārt savācās ļoti daudz cilvēku, kas ar ļoti lielu interesi un sajūsmu klausījās kora dziedāšanā.

Taču ar dziedāšanu ielās koristi pārāk neaizrāvās, jo bija jātaupa balss 21. jūnija dziedāšanai, kas tā ļoti ātri un nemanot arī pienāca. Skatītāju rindas bija pilnas. Labi ieskatoties varēja pamanīt tikai kādas 6 tukšas sēdvietas. Ilgi gaidītais notikums bija klāt: rekviēma dziedāšana varēja sākties.

Koncerts bija izdevies, to pierādīja skatītāju aplausi, kājās stāvot. Visi bija priecīgi un apmierināti. Visi dziedātāji tika aicināti un pēc rekviēma svinēšanu, taču auristiem bija jāsteidzas mājas, lai sagatavotos kārtīgai Jāņu svinēšanai. Pirms tam vēl AURAs dziedātāji paspēja uztaisīt kora karus ar otru Latvijas kori – „Kaķi” – kas bija atbraukuši, lai pievienoties rekviēma dziedāšanas pūlim.

Tā nu apmierināti par padarīto, koristi varēja atgriezties Latvijā. Jāteic, ka rekviēma dziedāšana ir atstājusi ļoti lielu iespaidu uz auristiem. Rekviēma meldiņš tiek dungots visās iespējamās vietās, rekviēms tiek izmantots kā modinātāja signāls vai vienkārši zvana tonis, šad un tad tiek izdomāti dažādi interesanti veidi kā rekviēmu varētu izpildīt utt. Bet pats svarīgākais ir tas, ka koristi, skatoties uz nebeidzamajām diēzu, bemolu un bekaru rindām, ir uzlabojuši savas muzikālās spējas un korim tagad ir daudzas rekviēma daļas, ko var pasniegt paši savos koncertos.

Nobeigumā vēl jāpiemin, ka katram koristam šis ceļojums noteikti paliks atmiņā ar savu spilgto atmiņu: kādam tā būs skaistā Viļņas pilsēta, kādai - solists no Norvēģijas, kādam – atklātie, bet slēptie vārtrūmes noslēpumi, bet vēl kādām, dziedāšana kopā ar simfonisko orķestri, ko negadās piedzīvot pārāk bieži. Bet lai nu kā, koris AURA uzņēmās iemacīties rekviēmu, un AURAi tas arī izdevās, pēc pilnas programmas.  

 

Komentāri

Nav komentāru