"Auras" spēks - tenori

Vārds „tenors” nāk no latīņu vārda „tenore”, kas tulkojot uz angļu valodu nozīmē „to hold”, bet veicot vēl vienu tulkojumu uz latviešu valodu – „turēt, saturēt, ieņemt”. Ar vārdu tenors apzīmē augstāko vīrieša balss tipu modālajā reģistrā. Tipiskam kora tenoram ir jādarbojas ar skaņām, kas atrodas oktāvu zem 1. oktāvas do, līdz pat la, kas atrodas virs 1. oktāvas do. Tenorus varētu saukt par priviliģētu balss grupu, jo tenoru balss pārstāvju vidēji ir maz un to melodijas parasti ir ļoti skaistas, lai gan sarežģītas. AURAi ir paveicies, ka tajā dziedošie tenori veido kolorītu kompāniju, kas ne vien jūtami ietekme kora skanējumu, bet ar savu darbību gan veicina, gan degradē(vismaz ir ko vainot) kora izaugsmi.

Iepazīsimies ar AURAs tenoriem:

 

Artis Krūziņš – dzied II tenoru. Korī apzinīgi darbojas gandrīz no pašiem pirmsākumiem. Ir piedzīvojis gan vieglākus, gan grūtākus kora laikus. Ir gadījies vienam pašam izvilkt visus tenorus, tādēļ ir ieguvis „varoņtenora” titulu. Nekad neatsaka kora labā ko izdarīt. Savā laika ir apsaimniekojis un izsaimniekojis kora kasi.

 

Dāvis Engers – dzied II tenoru. Šis dziedātājs savas dziedāšanas gaitas sāka tieši korī AURA 2007. gadā. Pirms tam bija gan spēlējis pūtēju orķestrī, gan dejojis tautiskās dejas, gan arī pamatīgi kritis visiem uz nerviem. Korī neapzināti rūpējas par jautras atmosfēras uzturēšanu un piestrādā par toņdakšu citiem tenoriem. Ir plašas un savdabīgas balss īpašnieks: iesildoties tiek līdz II basu līmenim, bet pat tad, kad sasniegta soprānu balss robeža, spēj izdvest šādas tādas skaņas. Dažkārt lielās, ka var nodziedāt divas balss partijas reizē. Ir jaundibinātas vokāli-instrumentālas blices „Integrālis” dalībnieks.

 

Eduards Baķis – dzied II tenoru. Neskatoties uz to, ka Eduards ir jaunais tenoru spēks AURAs sastāvā, kam viss vēl priekšā, jau šobrīd viņš ieņem stabilu vietu tenoru hierarhijā, jo skatoties no malas liekas, ka ir sācis saprast nesaprotamos tenoru jociņus. Ir iemantojas ar dažu gaišo-galvu-soprānu uzmanību.  

 

Eņģelis Mārtiņš – dzied I tenoru. Ļoti atraktīvs dziedātājs, kam patīk daudz runāt. Mēģinājumos ir grūti nepamanīt, ka Mārtiņš ir ieradies, jo par daudzām lietām viņam ir savs individuāls viedoklis, kas bieži arī tiek paust pārējiem. Cenšas kora dalībniekus iesaistīt dažādos pasākumos un noteikti nekad neatsaka, ka kāds korists vēlas pie viņa aiziet ciemos.

 

Juris Ulmanis – dzied I tenoru. Šis dziedātājs ir izgājis cauri gandrīz labākā Latvijas pašdarbnieku kora rūdījumam, lai tagad dziedātu iespējams labākajā korī pasaulē. Ir ļoti aizņemts zinātnes cilvēks, kas tomēr spēj atlicināt laiku, lai atnāktu uz mēģinājumiem un koncertiem. Šobrīd gan I tenoru stāvoklis AURā ir diezgan stabils, bet savā laikā bija brīži, kad Jurim nācās vienam pašam pavilkt augstākās vīru balss notis. 

 

Reinis Taukulis – kaut ko dzied. Par šī dziedātāja izaugsmi dažādās jomās ir jāpasakās tieši korim AURA. Savas gaitas korī sāka 2008. gadā kā baritonu pārstāvis (joko, ka baritoni ir iztrūkstošais posms starp basu un mērkaķi). Ejot laikam Reinis ir tikai kāpis pa balss grupu karjeras kāpnēm, jo izejot II tenora starpstadiju, šis dziedātājs jau ir nokļuvis līdz I tenoriem. Viedokļi atšķiras, kā viņam tas tik ātri ir izdevies. Ļoti centīgs mēģinājumu un koncertu apmeklētājs. Vienmēr atstāj iespaidu kā dziedātājs ar pozitīvu skatu uz dzīvi.

 

Rolands Klušs – dzied visus tenorus, dažkārt arī reizē. Savas gaitas sācis kā baritons, visu laiku mēģinot noliegt savas balss tenoriālās iezīmes. Taču šobrīd, pamatā dziedot II tenoru, ir ceļā uz I tenoru gaitām. Ļoti labi prot uzturēt jautru atmosfēru gan kora mēģinājumos un koncertos, gan arī citos pasākumos. Darbojas instrumentāli-vokālajā blicē „Integrālis”. Kora dziedāšanu ņem ļoti nopietni un nekautrējas pateikt ko domā gan par diriģentu, gan par dziedātājiem, gan par dziesmām. Arī Rolands apgalvo, ka var nodziedat divas balss partijas reizē.

 

Kopumā ņemot tik dažādi cilvēki, bet viņiem tomēr ir izdevies apvienoties zem viena nosaukuma – tenori. Izrādās, ka AURAs tenoriem kā balss grupai ir dažas interesantas iezīmes. Kā viena no tām ir jāmin tenoru humora izjūta un tenoru jociņi.

 

Mēģinājumos ierasta situācija ir, ka tenora smejas un nevar padziedāt, bet citas balss grupas tikmēr nesaprot, kas ir bijis tik smieklīgs. Vienota viedokļa nav, kādēļ tas notiek, bet iespējams pie vainas ir kāda smadzeņu daļa, kas strādā, vai tieši nestrādā, noteiktajai balss grupai – tenoriem.

 

Bet, kamēr tenori smejas par saviem lokālajiem jokiem, sabiedrībā ir iepludināti ļoti daudzi joki, kas ir saprotami visu vecumu un balss grupu pārstāvjiem. Lūk, daži no tiem:

 

1) Kur tenoriem dziedot veidojas rezonanse? - Tur kur būtu jābūt viņu smadzenēm!

2) Kā izglābt tenoru no noslīkšana? – Noņemt kāju no viņa galvas!

3) Kāda ir pustoņa definīcija? – Divi tenori dzied unisonā!

4) Kā var zināt, ka tenors dzied nepareizi? – Viņš dzied!

 

Viens joks angļu mēlē:

There were two old men sitting on a park bench talking to each other when one of them asked, "Can I sing you a song?" The other man replied, "Sure, but only if can you sing tenor?" The first man asked, "What is tenor?" The other man replied, "Ten or eleven miles away!"

 

Joki, protams, nav vienīgā tenoru iezīme. Tenori ļoti izceļas ar augsto apziņas sajūtu, jo, lai gan tenoru skaits kori ir mazāks kā basu, dažkārt ir vērojams, ka tenori uz mēģinājumu ir atnākuši vairāk. Tenori ir vienīgā balss grupa, kuras divi pārstāvji var dziedāt kvartetam domātas dziesmas. Šādu AURAs tenoru pazīmju sarakstu noteikti varētu turpināt, bet galvenais secinājums ir viens, ko gan AURA darītu bez saviem tenoriem?!

Komentāri

dace

2010. gada 20. februārī, 18:01

Blondie soprāni mīl blondo Eduardu tāpēc, ka viņš nenoliedzami ir savējais un, protams, tenors :D:D:D bet pārējie tenori noliedz savu slēpto blondīnismu ;)

Elīna

2010. gada 20. februārī, 18:57

Kad būs raksts par nākamo balss grupu? :)

Dasīc

2010. gada 20. februārī, 20:01

ļoti labs raksts, Valdi! :D nu arī Klušam ar Dāvi ir manīta pamatīga blonduma koncentrācija organismā, ko viņi nevar tā vienkārši noliegt!!! :)

Laima

2010. gada 20. februārī, 21:27

Tik precīzs mūsu tenoru apraksts! :) Bet vai pustoņa definīcija nebija par basiem? :D

Santa

2010. gada 20. februārī, 22:09

Lielisks raksts, Valdi! :) Labi iesāktais jāturpina - nu vairs tikai tāds nieks kā ~60 pārējo kora dalībnieku apraksti.. :D :)

Dārta Šice

2010. gada 20. februārī, 22:52

Superīgs ieraksts :) Prieks lasīt un reizē arī iepazīt koristus (pagaidām tenorus)

Eņģelis Mārtiņš

2010. gada 21. februārī, 00:06

nāciet ciemos :D

Dāvis Engers

2010. gada 22. februārī, 01:03

par tenoriem jūs ne-tenori varat smieties, bet tenoru jokus jums nesaprast nekad...

Reinis Taukulis

2010. gada 22. februārī, 01:23

Man tie tenoru joki dažkārt uzdzen šermuļus.

Valdis Zuters

2010. gada 22. februārī, 09:21

Reini, šeit ir tikai viens joks par tenoriem, pārējā ir balta patiesība! :p Par basiem es uzrakstīt šo un to varu, bet ja runa ir par meiteņu balss grupas pārstāvēm, tad vajadzēs kādu attiecīgās balss grupas dziedātājas palīdzību, lai ko līdzīgu uzrakstītu. P.S. Mani fascinē fakts, ka pirmie komentāri bija no sajūsminātiem altiem vai soprāniem, laikam jāpārdomā dziedāšana attiecīgajā balss grupā! :D

Rolands Klušs

2010. gada 22. februārī, 09:50

Tenors - tā nav balss grupa, tā ir diagnoze. Ļoti laba diagnoze... žēl, ka visi nav tenori. Būtu vairāk gudru cilvēku ar ko parunāt! :P

SB

2010. gada 22. februārī, 11:08

pievienojos sajūsmināto altu grupējumam!

Miks Lūsītis

2010. gada 22. februārī, 15:53

hahaha atcerējos tos mēģinājumus, kuros Klušs negribīgi pievienojās. Vienu mēģinājumu viņš man pat zvanīja un sūdzējās, ka pārējie viņu spiež iet uz tenoriem :D

Arta

2010. gada 23. februārī, 01:22

Raksts jau lielisks, tikai ar rakstiem par citām balss grupām varētu būt tā, ka tie kaut kā negribot pārāk gari sanāk! Visur jau nav tik maz dziedātāju kā tenoros :D Kaut gan nevaram jau nevaram sūdzēties - nav mums tie tenori izmirstoša suga kā bieži novērojams citur! Paldies viņiem, ka tā! :)

Raivis Bēts

2010. gada 23. februārī, 02:21

Man tikai patik tas, ka aprakstu par kora tenoriem raksta Baritons :D

Eņģelis Mārtiņš

2010. gada 23. februārī, 02:26

dezertieris ne baritons

Miks Lūsītis

2010. gada 23. februārī, 08:49

Kāds dezertieris? :o Ja viņš paliktu pie jums - tenoriem, tad viņš būtu dezertieris!

Anonīms alts

2010. gada 23. februārī, 22:09

šodien uzzinājām, ka tenori ir imitācija.. :D

Eņģelis Mārtiņš

2010. gada 24. februārī, 01:19

un "anonīms alts" slēpšanās no tenoru atriebes? :P

Nu, tu jau zini...

2010. gada 26. februārī, 14:09

Ar to pāriešanu no basiem ==>baritoniem ==> uz tenoriem jabūt ļoti uzmanīgiem! Galvenais, lai šajos reģistros būtu ērti dziedāt, nevis vnk tāpēc, ka jādzied, jo nav kas dzied. Veiksmi!

Leonora Pahirko

2010. gada 1. martā, 21:18

Man gan liekas, ka tenori paši nesaprot tenoru jociņus! :D

No malas..

2010. gada 9. martā, 21:21

Man vienmēr licies ka tenoriem nav forši un viņus ir viegli apcelt jo viņi tādi pa pusei vīrieši tik ir :)

Dāvis Engers

2010. gada 9. martā, 23:31

nu tas tā no malas tikai izliekās...