Mani pirmie soļi „Aurā”

Esmu dažādu koru aktīva dalībniece teju vai kopš dzimšanas, tāpēc, iekarojot Rīgas plašās āres, mani pārņēma spēcīga vēlme šo aizraušanos turpināt. Tā kā izlēmu kļūt par Fizmatu (kā studijās, tā dvēselē), atlika vien uzmeklēt šīs iestādes skanīgākos cilvēkus, kas sevi dēvē par, iespējams, labāko kori pasaulē – „Auru”! Nenoliedzami, nonākot pavisam jaunā un neizzinātā vidē, pirmie iespaidi ir tie spēcīgākie, tad nu es nolēmu padalīties savos „pirmajos” arī ar citiem!

  • Pirmā reize, kad izdzirdēju vārdu „Aura”

Kādā jaukā vakarā vasaras pašā noslēgumā, kad biju jau oficiāli kļuvusi par Latvijas oranžo zeltu un sarunas vedās par un ap jauno dzīvi Rīgā, kāda Rīgas iemītniece, izdzirdējusi, ka studēšu Fizmatos un gribu dziedāt, aizrautīgi klāja vaļā visu to labāko par kādu man vēl nezināmu kori vārdā „Aura”, vedinot mani tam pievienoties, jo viņu diriģents esot superīgs, bet kora sastāvs – kolosāls. Nekas cits neatlika kā pašai par to pārliecināties...

  • Pirmā reize, iemēģinot balsi

Pulcējoties FMF fakultātes gaitenī pie auditorijas Nr.238, mēs, jauniņie, gaidījām atlasi, lai uzzinātu savu likteni par dalību korī, kad pamanīju pa kāpnēm pārvietojoties kādu viscaur baltā tērptu cilvēku, kas tad arī izrādījās izslavētais „Auras” diriģents Edgars Vītols. Pēc skata ļoti jauns, entuziasma pilns un smaidīgs viņš uzsāka atlasi ar nelielu balsu iesildīšanu un lūdza mums aizpildīt anketas. Sagaidījusi savu kārtu, satraukuma pilna gāju pie klavierēm, lai nodemonstrētu savas spējas nodziedāt cik vien augstu un zemu varu. Turklāt vēl ne pārāk tālu no klavierēm sēdēja vēl 3 vērtējoši acu pāri, kas acīmredzot piepalīdzēja lēmuma pieņemšanā. Atkal jau nonācām gaitenī, lai gaidītu paziņojumu par uzņemtajiem/neuzņemtajiem jauniņajiem. Pēc nervu kutinošas uzrunas tad nu dabūju zināt, ka esmu uzņemta pirmajos soprānos. Sajutos īpaša, jo biju vienīgā jauniņā – 1. soprāns.

  • Pirmais mēģinājums

Nepilnu stundu vēlāk, kad atlases spraigums jau bija pagaisis, pienāca laiks manam pirmajam mēģinājumam kora sastāvā. Kad biju apbruņojusies ar savu ieroci - Unu no savas kopmītņu istabas (vienīgo man tobrīd pazīstamo cilvēku korī), varēju jau drošāk doties uz mēģinājuma telpu. Mēģinājuma gaitā saņēmu „nelielu” kaudzīti ar manām ausīm vēl nedzirdētu dziesmu notīm (kā izrādījās vēlāk, tad tā tiešām bija neliela kaudzīte). Mēģinājumam ritot pozitīvā gaisotnē un pīppauzē atskanot dungotiem meldiņiem, likās, ka iejusties nemaz nebūs tik grūti, kad pēkšņi izdzirdēju savā virzienā vērstu jautājumu: „Tu esi 1. soprāns? Tad kāpēc tu neesi blonda?” (Šajā brīdī es atskārtu, ka gandrīz visu ap mani sēdošo 1. soprāna dalībnieču matu toņi krasi atšķiras no manējā, kā arī beidzot sapratu patiesos iemeslus tam, kāpēc Una ir blonda). Taču neskatoties uz mazo pārpratumu, nolēmu tomēr nemainīt matu krāsu un turpināt nākt uz mēģinājumiem.

  • Pirmais koncerts

Burtiski dažu nedēļu laikā biju iemācījusies kaudzi jaunu dziesmu, tāpēc varēju droši stāties pretim nākamajam līmenim – koncertam. Anglikāņu baznīcas telpas mūs sagaidīja viesmīlīgas un atspirdzinoši vēsas, kā jau vēsā rudens dienā pienākas. Garīgās mūzikas koncerta burvība apbūra visus klātesošos – gan skatītājus, gan pašus koristus, tajā skaitā arī mani. Pa visiem saviem dažādos koros pavadītajiem 14 gadiem varu teikt godīgi – šādu aizkustinājumu koncerta laikā guvu pirmo reizi. Tobrīd es patiesi sajutu, ko nozīmē šī kora nosaukums -„Aura”. Protams, neizpalika arī draudzīgs pasākums pēc koncerta kopmītņu telpās, kad varēju iepazīt kora biedrus neformālā gaisotnē.

  • Pirmā „Auras” jubileja un balle

Pēc dažiem mēģinājumiem, koncerta Mežciema pansionātā un manas pirmās saskarsmes ar „Kailo jūdzi” (kas arī bija vērā ņemams pasākums), beidzot bija pienācis ilgi gaidītais „Auras” 5 gadu jubilejas koncerts. Dažos vārdos to varētu raksturot kā spožu un emociju pārbagātu piedzīvojumu, kas neatstāja vienaldzīgos. Grandiozs pasākums. Protams, arī balle Fizmatu telpās turēja līdz, izkustinot un aizkustinot visus tā, ka koncerta un balles iespaidos nākamās nedēļas laikā puse kora dalībnieku izrādīja tikai vārgas dzīvības pazīmes.

 

Tādi nu kopumā bijuši mani „pirmie” notikumi un iespaidi par „Auru”, kuras sastāvā nu jau pavadīti 7 brīnišķīgi darba pilni mēneši. :)

 

 

Komentāri

Una Salnāja

2010. gada 6. aprīlī, 00:58

Man vislabāk patīk rindkopa par Pirmo mēģinājumu,varat trīsreiz minēt kāpēc.... :D

Valdis Zuters

2010. gada 6. aprīlī, 00:58

Super! :) Man ļoti patīk!! Beidzot mans ieilgušais monopols ir pārtraukts! :D

Raivis Bēts

2010. gada 6. aprīlī, 01:36

Baigi labs raksts! Tiesam prieks! Sada veida rakstus un iespaidus gribetos dzirdet (lasit) ari no citiem jauninajiem! Lai gan pec paris nedeljam (kad lielas macibu lietas bus cerams izdaritas) es ari varetu kko lidzigu uzcept, tikai par gandriz 5 pavaditajiem gadiem... :D

Dace Ašnevica

2010. gada 6. aprīlī, 10:57

vou..Raivi tu esi vecs :D:D:D....bet kad padomāju arī man tas piecītis tuvojas :) es vēl joprojam domāju, ka Dārta pārdomās un kļūs blonda ;)...bet vispār Valda monopols tiešām ir pārtraukts, ļoti labs raksts...es gan nevienam nesolu, ka kaut ko šeit uzcepšu, ļaušu profiņiem darboties :)

Blēzs Paskāls

2010. gada 6. aprīlī, 13:01

[to Raivis Bērts] Vislabākās ir tās grāmatas [stāsti], par kurām lasītāji domā, ka viņi būtu varējuši tās uzrakstīt paši...

Raivis Bēts

2010. gada 6. aprīlī, 15:47

[to Blēzs Paskāls] Daleji piekritu, tacu mans stasts ljoti atskirtos no Dartas stasta, lai neteiktu vairak, lai gan japiekrit - ja nebutu si stasta, tad es pat iespejams par kko tadu neiedomatos! ;)

Aina

2010. gada 16. aprīlī, 03:13

Labā stilā uzrakstīts! Beidzot kaut kas interesants, nevis iekšēja apcelšanās, kas fanam no malas ir pilnīgi neinteresantas. Zuteram konkurence!

Kāda Rīgas Iemītniece

2010. gada 29. aprīlī, 23:08

Es tak teicu, ka nenožēlosi! ;)