Koris "Aura" triumfē starptautiskajā koru konkursā Vācijā

Latvijas Universitātes Fizikas un matemātikas fakultātes jauktais koris „Aura” laikā no 20. līdz 24. oktobrim piedalījās 6. starptautiskajā Roberta Šūmaņa koru konkursā un festivālā Cvikavā, Vācijā, kur ieguva zelta diplomu un kategorijas uzvarētāja titulu augstākajā jaukto koru kategorijā un zelta diplomu garīgās mūzikas kategorijā, kā arī kora diriģents Edgars Vītols ieguva labākā diriģenta balvu.

Roberta Šūmaņa koru konkurss šogad norisinājās par godu tam, ka 2010. gadā aprit 200 gadi kopš komponista dzimšanas, un Cvikava ir komponista dzimšanas vieta. Šogad konkursā vairākās kategorijās piedalījās 20 kori no septiņām Eiropas, Dienvidamerikas un Āzijas valstīm – Vācijas, Dānijas, Latvijas, Lietuvas, Krievijas, Ķīnas un Brazīlijas. Koris „Aura” piedalījās divās kategorijās – augstākās pakāpes jaukto koru kategorijā un garīgās mūzikas kategorijā.

Augstākās pakāpes jaukto koru kategorijā koris „Aura” ar 23,08 punktiem (no 30) ieguva zelta diplomu un kategorijas uzvarētāja titulu, pārspējot kori "Coral Brasilia" no Brazīlijas (22,06 punkti) un kori "Mykolo Romerio Universiteto Choras" no Lietuvas (21,35 punkti). Koris „Aura” kā obligāto skaņdarbu izpildīja Roberta Šūmaņa „Nord oder Süd”, obligāto izvēles skaņdarbu Franča Šūberta „Chor der Engel” un izvēles skaņdarbus – latviešu tautasdziesmu „Kālabadi galdiņami?” un Ilzes Arnes „Vivat Studium”.

Garīgās mūzikas kategorijā koris „Aura” ieguva zelta diplomu un 2. vietu kategorijā, tikai par 0,03 punktiem (iegūstot 22,50 punktus) atpaliekot no kategorijas uzvarētāja – "Neuer Kammerchor Heidenheim" no Vācijas (22,53 punkti). Šajā kategorijā koris „Aura” pārspēja jauniešu kori „Preobrajhenie” no Krievijas (21,58 punkti) un "Camerata Vocale" no Vācijas (16,69 punkti). Koris „Aura” šajā kategorijā izpildīja trīs skaņdarbus – Edvarda Grīga „Ave, Maris Stella”, Lūcijas Garūtas „Mūsu Tēvs” un Džeimsa Mulholanda (James Mulholland) „Gloria”.

Pēc uzstāšanās abās kategorijās, 23. oktobra vakarā kļuva zināms, ka koris „Aura” ir ticis konkursa finālā, kas notika nākamajā dienā un kurā par Roberta Šūmaņa balvu tika uzaicināti cīnīties 8 labākie kori. Koris „Aura” finālā izpildīja divus skaņdarbus – Emīla Dārziņa „Ciānas bērni” un latviešu tautasdziesmu Selgas Mences apdarē „Neba maize pate nāca”. Pēc uzstāšanas koris saņēma grandiozus skatītāju aplausus un ovācijas, tomēr balvu ieguva sieviešu koris no Haidelbergas Pedagoģiskās augstskolas Vācijā.

Konkursā tika pasniegtas divas balvas labākajiem diriģentiem, un vienu no tām ieguva kora „Aura” diriģents Edgars Vītols. Otru diriģenta balvu ieguva Mikhails Slavkins – jauniešu kora „Preobrajhenie” diriģents no Krievijas.

Papildus konkursam koris „Aura” dienu pirms paša konkursa, 22. oktobra vakarā, kopā ar kori no Brazīlijas un sieviešu kori no Cvikavas sniedza koncertu nelielā pilsētā netālu no Cvikavas, kur ieguva ļoti daudz pozitīvu vārdu un laba vēlējumu no skatītājiem un pārējiem koriem.

Šis bija jau otrais starptautiskais koru konkurss, kurā piedalījās jauktais koris „Aura”. Pirms diviem gadiem, 2008. gada rudenī, koris guva ļoti labus panākumus Franča Šūberta konkursā Vīnē, Austrijā, bet, atšķirībā no iepriekšējā konkursa, šogad „Aura” startēja augstākajā jaukto koru kategorijā.

Korim „Aura” šis bija nedēļu ilgs piedzīvojums, kura laikā notika ne mazums pārsteigumu. Piemēram, nokļūstot Cvikavā, izrādījās, ka apmešanās vieta ir meža vidū, vairāk kā 20 kilometrus no Cvikavas, kurā neviens nerunā angļu valodā, nemaz nerunājot par dažādiem citiem sadzīviskiem sīkumiem. Tomēr par spīti visam, pēc garā turpceļa, daudzajiem mēģinājumiem, pārsteigumiem, uztraukuma un citām emocijām, koris „Aura” konkursā sevi parādīja, cik labi vien spēja, ieguva neaizmirstamu pieredzi un lieliskus panākumus.

Liels paldies visiem kora dalībniekiem par atdevi, koncertmeistarei Maretai Beitikai ne tikai par lielisko spēlēšanu, bet arī par ik vakara vokālajiem un individuālajiem mēģinājumiem un neizmērojamo atbalstu, un, protams, vissirsnīgākais paldies mūsu vislabākajam diriģentam Edgaram Vītolam par šo iespēju un lielisko pieredzi!

Informācija ņemta no:

http://blog.interkultur.com/

http://www.interkultur.com/

 

Komentāri

Anonīms

2010. gada 25. oktobrī, 21:58

Gods un slava! :)

Liene Stalīdzāne

2010. gada 25. oktobrī, 22:53

Fantastiski. Jūs esiet superīgi! :*

Aizkraukle

2010. gada 26. oktobrī, 07:33

Cepuri nost!

Līga Prancāne

2010. gada 26. oktobrī, 16:33

Jūs esat lieliski!!! :) un godam nopelnījuši saņemtos diplomus! Lepojos 8)

Karlis

2010. gada 26. oktobrī, 17:57

Nuu... zinot jūs tas bija paredzams un tā ;), bet nu malači baigie ;) līmenis!!! :) Tā turēt! :)

Aleksandra Fjodorova

2010. gada 26. oktobrī, 21:34

Visu cieņu! ;) Jūs esat superīgi! Lai skan! ;)

ILVA

2010. gada 26. oktobrī, 22:35

TĀTAD - DZIESMA BIJA ĪSTA! :)

Guntis /Jelgava/

2010. gada 27. oktobrī, 18:52

Negaidīti, bet patīkami! Lai pietiek dūšas jauniem atklājumiem šajā burvīgajā pasaulē!

Kalngale

2010. gada 28. oktobrī, 22:19

Nu vienkārši - malači!

"Absolventu" vārdā - Valdis Ādamsons

2010. gada 28. oktobrī, 23:13

Vīru koris "Absolventi" sveic savu diriģentu Edgaru Vītolu ar lieliskajiem panākumiem, vēl veiksmi tālākajos izaicinājumos un lepojas ar viņu!