Mūsu diriģentam desmitnieks!

Lielais notikums – Edgara Vītola diplomeksāmens – veiksmīgi pagājis! Edgars Vītols ieguvis visaugstāko novērtējumu - 10! Koncerts „Mirdz mana dziesma!”, kas notika Latvijas Universitātes Lielajā aulā, bija vērienīgs – četri kori, divas koncertmeistares, komponiste, solisti, 25 dziesmas un mūsu vienīgais, vislieliskākais diriģents, kurš šajā vakarā gatavojās atzīmēt ne tikai maģistra grāda iegūšanu, bet arī savu vārda dienu, kā arī vēl īsti nenosvinēto, bet jau oktobrī sagaidīto, pusapaļo dzimšanas dienu, kam par godu tika izvēlēts koncertā izpildāmo dziesmu skaits.

Koristi pret koncertu izturējās atbildīgi, jo zināja, cik svarīgs šis pasākums ir viņu diriģentam, tomēr tieši šī atbildības izjūta lika uztraukties vairāk nekā parastos koncertos. Turpretī Edgars Vītols ārēji pauda mieru un nosvērtību, lai gan viņš bija uzņēmies ne tikai diriģēt, bet arī pieteikt visas dziesmas. Kā vienmēr, ar visu Edgars tika galā brīvi un nesamāksloti, dirģējot un runājot no sirds. Koncerta sākumā izskanēja vairākas a capella dziesmas – latviešu kora klasikas gabali P.Barisona „Latvijā” un J.Mediņa „Vasaras vakars”, mūsdienu latviešu komponistu darbi R.Paula „Aiviekste”, V.Pūces „Augu nakti” un I.Arnes „Cantemus”. Turpinājumā sekoja pievēršanās pasaules klasikai – itāļu operkoriem – LU FMF jauktajam korim „Aura” uz skatuves pievienojās vīru kori „Ķekava” un „Absolventi”, un zāli pieskandināja ne tikai skaļā Dž.Verdi operkoru mūzika, bet arī trīs spēcīgu „Auras” tenoru priekšnesums Dž.Verdi „Vedi! Le fosche” dziesmas laikā, kas atbildēja uz jautājumu, kāpēc universitātes aulā atrodas lakta un āmuri.

Ar katru mirkli koncertam pietuvojoties beigām, noskaņa kļuva atbrīvotāka un patīkamāka – vīru koru izpildītā R.Paula dziesma „Teic, kas esi”, ko Edgars pieteica kā veltījumu savai mammai, izsauca skatītājos neviltotu emociju vilni, bet „Nāc man līdz!” atgādināja „Auras” meitenēm par sen pagājušo kora jubilejas koncertu, kur šī dziesma izskanēja kā puišu veltījums meitenēm. Vīru kori „Ķekava” un „Absolventi” atsevišķi izpildīja vairākas dziesmas, no kurām daļu diriģēja Edgars Vītols, bet pāris dziesmu diriģēšanu viņš bija uzdāvinājis savam vārdabrālim, vīru kora „Ķekava” diriģentam Edgaram Briņķim. Edgars Vītols parādīja arī to, cik liels darbs ieguldīts strādājot ar Rīgas pilsētas 2. ģimnāzijas jaukto kori – skanējums bija spēcīgs un sniegums pārliecinošs. Savu kulmināciju koncerts sasniedza kopkora izpildītajā Ērika Ešenvalda „Dvēseles dziesmā”, kuras vārdi sasaucās gan ar koncerta nosaukumu, gan ar visu klātesošo sajūtām.

Šķiet, ka Edgaru visemocionālāk uzrunāja koru meiteņu pasniegtās rozes un bučas – sarkanu rožu klēpis no „Auras”, baltu rožu klēpis no Rīgas pilsētas 2. ģimnāzijas kora, un, protams, vēl daudz šajā vakarā saņemto ziedu, buču un laba vēlējumu no visiem sanākušajiem klausītājiem – Edgara Vītola draugiem, cienītājiem un atbalstītājiem.

Pēc koncerta īstie svētki tikai sākās – Edgara tuvākie cilvēki sapulcējās uz svinībām, lai suminātu viņa panākumus. Pirms tam gan vēl atlika sagaidīt bargās komisijas spriedumu par diplomkoncerta vērtējumu. Arvīds Platpers atzina, ka pavisam reti ir tie gadījumi, kad jaunie diriģenti maģistra diplomeksāmenā saņem pašu augstāko novērtējumu, tomēr Edgars Vītols ir viens no tiem, kurš godam nopelnījis desmitnieku. Ar gavilēm un dziesmām sveicām Edgaru, pasniedzot tam dāvanu – gada balvu mūzikā „Kasparu 2011” un metronomu, kas palīdzēs labāk sagatavot korus turpmākajiem koncertiem. Vakara turpinājumā uzstājās „Auras” vokāli intrumentālā grupa „Integrālis”, kas priecēja viesus ar skaistām latviešu estrādes dziesmām, kurām līdzi varēja dziedāt ikviens, jo diriģents bija parūpējies, lai katram būtu sava „Edgara Vītola svinību dziesmu grāmata”, kur atrast dziesmu vārdus. Īpašs prieks bija dzirdēt dziedam un spēlējam mūsu mīļo koncertmeistari Maretu Beitiku, bez kuras klavierspēles un atbalsta nav iedomājama „Auras” darbība. Tāpat priecājāmies, ka kopā ar mums ir arī mūsu vokālā pedagoģe Inese Romancāne, kurai jāteic liels paldies, jo ikkatra viņas pasniegtā vokālo prasmju stunda ir zelta vērta „Auras” dziedātājiem. Augu nakti tika līksmots un dziedāts, Edgara vārda diena, dzimšanas diena un pats galvenais – diplomeksāmena desmitnieks – godam nosvinēts!

Kad pirms diviem gadiem Edgaram Vītolam tika jautāts par viņa nākotnes plāniem pēc bakalaura grāda iegūšanas, viņš minēja studijas maģistrantūrā Latvijas Mūzikas akadēmijā un sacīja, ka „slikts karavīrs ir tas, kurš negrib kļūt par ģenerāli!”. Lai gan daži mērķi jau sasniegti, tomēr priekšā vēl daudz īstenojamu sapņu. No sirds sveicam savu vislabāko diriģentu Edgaru Vītolu un novēlam, lai vienmēr pietiek spēka un enerģijas, ko veltīt saviem koriem, ar kuriem kopā sasniegt arvien jaunas virsotnes! Lai viss izdodas!

Foto: Aldis Jonikāns

Komentāri

ILVA

2011. gada 10. aprīlī, 21:49

Arī skatītāji pret koncertu izturējās atbildīgi :) Jo dziesmu vētra pāršalca ikviena klausītāja dvēseli. Arī manu. :)

Dāvis Engers

2011. gada 10. aprīlī, 22:09

Gribētu vēl piebilst, ka "Pūt, vējiņi!" pašās beigās bija kā punkts uz "i"... P.S. Vakara daļā uzstājās "Mikrofons Pagrabā"...

Anita

2011. gada 10. aprīlī, 23:25

Dāvi, vai tad pilnais nosaukums nebija "Universitātes Pagraba Mikrofons"? :) Edgara profilā draugiem.lv ir daži bilžuki no pasākuma.

Laima

2011. gada 11. aprīlī, 01:35

No sirds apsveicu! :)

Liene Stalīdzāne

2011. gada 11. aprīlī, 12:54

Prieks par labo atzīmi! Apsveicu! Un koncerts tik tiešām bija ļoti, ļoti jauks! (es kārtējo reizi pārliecinājos cik fantastiksa ir Aura un kādas fantastiksas emocijas tā spēj sniegt pat neatrodoties uz skatuves, un saprast, ka neesot tur kopā arcitiem, tomēr tik ļoti, ļoti to gribās!) "Dvēseles dziesma" bija lieliska un tās laikā tik tiešām arī mana dvēsele dziedāja un lika saprast ko nozīmē dziesma un mūzika. Paldies Vītolam un Aurai! :)

Meldra

2011. gada 13. aprīlī, 09:40

Hip, hip urrā... :)

Aina

2011. gada 15. aprīlī, 00:24

Līdz Aizkrauklei arī atskanēja skaļās ovācijas un kāda ziedlapiņa atlidoja.... Apsveicam un lepojamies!