Aizvadītas Play-off pirmās divas kārtas

Kā 2010./2011. sezonas "pēdējā" mēģinājumā 8.jūnijā secināja AURAs baritons Ramūns – regulārā sezona ir beigusies, tagad sākas play-offi. Ar to tika domāti četri lielie pasākumi, kur AURA piedalās šajā vasarā: Pasaules Festivāla kora operkoru koncerts Lielajā Ģildē, Baltijas studentu dziesmu un deju svētki „Gaudeamus” Viļņā, konkurss „2nd Grand Prix of Choral Music” Grācā un Rīgai 810 svētku lielkoncerts „Meistars. Dziesma. Leģenda” Mežaparka Lielajā estrādē. Šobrīd AURA ir godam izturējusi jau pirmos divus pasākumus.

Tieši pirms vasaras saulgriežiem jauktais koris AURA, Pasaules Festivāla koris (World Festival Choir), jauniešu koris BALSIS, koris SONORE un profesionālais pūtēju orķestris RĪGA pulcējās Lielajā Ģildē, lai izpildītu klasiskās opermūzikas pērles - Borodina Princis Igors, Verdi Aīda, Trubadūrs, Traviata, Nabuko, Vāgnera Loengrīns, Vēbera Burvju strēlnieks. Koncerta programma tika  papildināta ar spilgtiem vokālajiem priekšnesumiem – Vēstules (skats no Masnē operas Verters, Barkarola no Ofenbaha Hofmaņa stāstiem un Geršvina mūzika no Porgijs un Besa), ko dziedāja Norvēģijā pazīstamais bass Magne Fremmerlids(Magne Fremmerlid) un Latvijas Nacionālās operas solistes Ieva Parša un Evija Martinsone. Koncertu veidoja divas daļas, no kurām vienu diriģēja Ints Teterovskis, bet otru – Mārtiņš Ozoliņš.

AURAs dziedātāji priecājās atkal uzstāties kopā ar magnētisko Magni, ar kuru iepazināmies leģendārajā „Rekviēmā”, kura fragmentus joprojām labprāt uzdziedam neformālos pasākumos. Arī no šī koncerta AURAs repertuārā jau savu vietu ir iekarojuši operkori – ik pa laikam kāds iedzied „Proč by chom ...”, kā arī „Chi del gitano ...”. Koncerta noslēgumā visi klātesošie veltīja dziesmu „Visu gadu Jānīts nāca” Pasaules Festivāla kora vadītājam Janam Jensenam (Jan Jensen).

Jāņu rītā, kad lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju vēl tikai modās no iepriekšējās nakts svinībām, AURA kopā ar pārējiem Latvijas Universitātes (LU) kolektīviem pulcējās pie LU galvenās ēkas, lai noklausītos rektora Mārča Auziņa ceļa vārdus, nodziedātu studentu himnu „Gaudeamus igitur” un dotos ceļā uz XVI Baltijas studentu dziesmu un deju svētkiem „Gaudeamus”, kas no 24.līdz 26.jūnijam norisinājās Viļņā.

Ieradušies bija arī Latvijas Televīzijas pārstāvji (LTV). Interesanti, ka LTV žurnālisti bija dzirdējuši un interesējās pat par AURAs dziedāšanu Centrālās stacijas tunelī. Pilnu sižetu var noskatīties 24.jūnija PANORĀMAs ierakstā (sākot no 23:37 min) http://ltvzinas.lv/?n=zinas&id=3466.

Ceļā, apstājoties benzīntankā, AURA sastapa Valmieras koristus, ar kuriem kopā 2009.gadā dziedāja Dž.Verdi „Rekviēmu” Viļņā. Pēc aptuveni 5 stundu brauciena nonācām savās naktsmītnēs – AURA kopā ar vēl vairākiem simtiem svētku dalībnieku gulēja vienā no divām hallēmkādā sporta kompleksā. Kolektīvus vienu no otra nodalīja restota metāla sēta, tāpēc nav pārsteigums, ka naktī kādam dalībniekam radās vēlme aizbēgt no cietuma. Būtībā gandrīz visas nakts garumā hallē notika ... ballīte!!!

Nākamajā rītā devāmies brokastīs, un izrādījās, ka ēdināšana notiek hallē, kur dziedājām Dž.Verdi „Rekviēmu”, kas atkal atsauca jaukas atmiņas par iepriekšējo ciemošanos Viļņā... Līdz brīdim, kad koris ieraudzīja brokastis... Tālāk visas dienas garumā notika mēģinājumi kalna parka estrādē, kur AURAs meitenēm kā skaistākajām svētku dalībniecēm tika ierādīta pirmā rinda. Notika arī pirmais ģenerālmēģinājums, pēc kura koristiem par prieku tika atcelts rīta mēģinājums.

Vakarā AURA draudzīgi sasēdās aplī savā „kamerā” un vienojās kopīgās dziesmās, pēc Ē.Ešenvalda „Dvēseles dziesmas” izpildīšanas saņemot ovācijas arī no blakus kolektīviem. Nedaudz pēc pusnakts lielākā daļa AURAs devās pie miera, lai atpūstos un nākamajā dienā varētu godam pārstāvēt LU un arī Latvijas vārdu svētku gājienā un koncertā.

Svētdienas rītā notika otrais ģenerālmēģinājums, kam sekoja gājiens. Atbilstoši svētku moto, gājiens notika abos Neres upes krastos, ejot pret straumi no Baltā tilta līdz Kalna parka estrādei, kā arī koncerts sākās ar G.Svilaiņa dziesmu „Contra fluvium”. Turpinājumā tika nodziedātas studentu un visu trīs Baltijas valstu himnas, kam sekoja apvienotā pūtēju orķestra priekšnesums, trīs apvienotā kopkora dziesmas (E.Mägi „Viru lauliku mõtted“, J.Lūsēns „Rieta lūgšana” un A.Martinaičio „Aušros žvaigzdė”), katras valsts programma un apvienoto deju kolektīvu priekšnesums. Koncertā svētku apmeklētājus un dalībniekus uzrunāja arī Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite(Dalia Grybauskaitė), paužot atzinību svētku rīkotājiem un kolektīvu vadītājiem par tradīciju turpināšanu un Baltijas vienotības stiprināšanu, kā arī dalībniekiem par aktivitāti. Viņa norādīja, ka "Gaudeamus" svētkiem irpietiekami sena vēsture, un uzsvēra šo svētku nozīmīgumu.Koncerta izskaņā Latvijas izglītības un zinātnes ministrs Rolands Broks no Lietuvas izglītības un zinātnes ministra Gintara Steponaviča(Gintaras Steponavičius) saņēma simbolisko "Gaudeamus" uguns lāpu un karogu, jo nākamie XVII Baltijas studentu dziesmu un deju svētki „Gaudeamus” notiks Latvijā – visticamāk 2014.gadā, kad Rīga būs Eiropas kultūras galvaspilsēta.

Nobeigumā vēlamies pateikt paldies LU par finansiālo atbalstu, kora prezidentei Līgai Kulešai par veiksmīgu diriģenta aizstāšanu organizatoriskos jautājumos, Rolandam Klušam par AURAs koordinēšanu gājienā, Raivim Bētam un Mārtiņam Sandaram par cīnīšanos par naktsmieru, Dāvim Engeram par sagādātajiem jautrajiem brīžiem, kā arī paši sev – visam fantastiskajam AURAs kolektīvam par spēju mobilizēties!

Komentāri

Gita Pāvule

2011. gada 30. jūnijā, 08:29

MALAČI! :)

Rolands Klušs

2011. gada 30. jūnijā, 13:26

Jā, malači! Es arī gribētu dziedāt tādā korī! :)

Dace Ašnevica

2011. gada 30. jūnijā, 16:08

Un man žēl, ka es nepiedalījos :)

ILVA

2011. gada 30. jūnijā, 17:45

man prieks, ka jums ir nebeidzams Play - Off :)