93+7

Spītējot rudens drūmajai tumsai, pašā mēneša vidū, 16. novembrī plkst. 19:00, "Aura" aicina uz koncertu, kas veltīts Latvijas Republikas proklamēšanas dienai. Atšķirībā no iepriekšējām reizēm, kad šajos svētkos mēdzām uzstāties kādā no Rīgas laukumiem, koncertzālēm vai baznīcām, šoreiz vēlamies iepriecināt klausītājus savās mājās – Latvijas Universitātes Fizikas un matemātikas fakultātes Sarkanajā zālē, Zeļļu ielā 8. Turklāt, tieši pirms septiņiem gadiem, 2004. gada 16. novembrī, notika pats pirmais „Auras” koncerts, un tas ir vēl viens labs iemesls svētkiem, uz kuriem aicināti visi kora draugi un atbalstītāji.

Tuvojoties 18. novembrim, cilvēki gluži nemanot vairāk uzmanību pievērš patriotismam un māju sajūtas atrašanai sevī un citos. Saistībā ar to, pirms kāda laika brāļu Kokaru 90 gadu jubilejai veltītā intervijā izskanēja šāda izcilo diriģentu doma: "Dziesmu svētki un kori ir tie, kas satur. Salīdzinoši: koru dziedātāji mazāk brauc projām, jo šeit brīvības draudzē gūst gandarījumu. Arī dejotāji ir šajā draudzē." Un patiesi, gribas piekrist brāļu Kokaru sacītajam – tā ir mūsu dziedātāju tautas īpatnība, ka patriotismu visvairāk paužam un sajūtam tieši caur dziesmu un deju, kur vārdi, melodija un kustība vienotā kombinācijā visprecīzāk raksturo mūsu identitāti. Koristiem ir iespēja patriotismu paust un sajust daudz biežāk nekā tas varbūt izdodas citiem, jo ikreiz, kad tiek dziedāta kāda Latvijai veltīta dziesma, mēs atkal un atkal varam padomāt par to, kas mums katram, dzīvojot šajā valstī, ir svarīgs.

Mājas ir vieta, kur jūtamies labi un vēlamies atgriezties, jo zinām, ka mūs kāds gaida. Šos vārdus koris var sacīt par Fizikas un matemātikas fakultāti, kuras telpās jau ceturto gadu pulcējamies, lai ieskandinātu un vingrinātu balsis. Te mēs sajūtam mājīgumu, jo zinām, ka mūs vienmēr gaida diriģents Edgars Vītols, vokālā pedagoģe Inese Romancāne, koncertmeistare Mareta Beitika, kā arī kora krusttēvs Visvaldis Neimanis. Šos „Aurai” tik svarīgos cilvēkus jūs noteikti sastapsiet arī 16. novembra vakarā, mūsu ierastajā mēģinājumu laikā.

Gaidāmajā koncertā dziedāsim dziesmas, kuras varētu nodēvēt par patriotiski visspēcīgākajām latviešu kordziesmām – P. Barisons "Latvijā", E. Dārziņš "Senatne", kā arī izpildīsim jaunāko laiku komponistu darbus, piemēram, R. Pauls "Tālavas taurētājs" un M. Brauns "Saule. Pērkons. Daugava." un Ē. Ešenvalds "Dvēseles dziesma", apdziedāsim Latvijas lielākās un skaistākās upes – Daugavu, Aivieksti, Ventu un Salacu, izskanēs arī latviešu tautasdziesmu apdares – "Neba maize pate nāca", "Saule brida rudzu lauku", "Gaismiņa ausa", kurās, dziedot par sauli, aizdzīsim prom rudens drūmo pelēkumu.

Aicinām LU FMF darbiniekus, studentus, mūsu draugus, paziņas un visus citus interesentus trešdien, 16. novembrī, plkst. 19:00 Zeļļu ielā 8, uz koncertu "Veltījums Tev, Latvija!"! Ieeja brīva!

Komentāri

Aleksandra Fjodorova

2011. gada 3. novembrī, 01:44

Lieliski uzrakstīts! :)

Anna

2011. gada 6. novembrī, 12:54

Lielisks teksts! Bet kas ar to afišu - vai patiešām melna? Vai kautkas atgadījies?

Dāvis Engers

2011. gada 6. novembrī, 13:09

Man rādās karogsarkana...

Līvija Zeiberte

2011. gada 7. novembrī, 08:59

....karogsarkana gan! Paldies Santa par iedvesmojošo rakstu!

Santa Rukmane

2011. gada 7. novembrī, 09:41

Paldies par labo novērtējumu! Prieks, ka kāds lasa, un kādam arī patīk - tas iedvesmo mani. :)

Barbara Luce

2011. gada 8. novembrī, 02:07

Skaisti uzrakstīts! :)

Elīna Spolīte

2011. gada 11. novembrī, 16:11

Skaisti! ;)

Linards

2011. gada 13. novembrī, 14:17

Laikam būs jāiet klausīties :)

Līvija Zeiberte

2011. gada 15. novembrī, 15:19

Linard, ne tikai klausīties, bet jāpasniedz arī ziedi! :):)

Guntis

2011. gada 20. novembrī, 17:24

Skaistas meitenes, stalti puiši, lielisks diriģents :)